top of page
TOPOS Zuid-Limburg

OPROEP: Mijn leestip voor architectuurliefhebbers


Na de succesvolle TOPOS-initiatieven ‘Mijn favoriete gebouw in Maastricht en omgeving’ en ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’ nu weer een nieuw TOPOS-initiatief en wel:


Mijn leestip voor architectuurliefhebbers Aan al onze TOPOS-Vrienden en -sympathisanten (ons e-mailbestand) vragen we om een ‘Leestip voor architectuurliefhebbers’ aan te dragen. Het gaat om een boek waarvan je vindt dat architectuurliefhebbers dat zouden moeten lezen. We denken daarbij aan boeken over architectuur, architecten, stedenbouw, cultureel erfgoed en romans waarin deze thema’s een belangrijke rol spelen.We vragen om een kort verhaal te schrijven over jouw leestip. Om een zekere uniformiteit van de leestips te garanderen, vragen we om het volgende ‘format’ aan te houden:

  • Auteur, titel, plaats van uitgave, jaar van uitgave van je leestip

  • Digitale afbeelding van de omslag van het boek

  • Korte beschrijving van de inhoud het boek (ca 150 woorden)

  • Korte motivatie waarom dit boek voor jou de leestip is (ca 150 woorden)

  • Ondertekenaar (jouw naam en functie)


Praktische punten De tekst opmaken in Word, lettertype Times New Roman (14 pts) met enkele regelafstand. De cover van het boek in een voldoende resolutie (minimaal 250 Kb) Aanmelding Laat ons zo spoedig mogelijk weten welke leestip jij zou willen geven, dan reserveren wij de bespreking van dat boek voor jou. We willen namelijk ‘dubbelinzendingen’ vermijden. Bericht sturen aan: n.nelissen@xs4all.nl Leestips op onze website: We zullen de leestips die binnen komen op onze website plaatsen: www.toposmaastricht.com. Er is een voorbeeld toegevoegd, zodat je ziet wat de bedoeling is.


Voorbeeld van leestip Ayn Rand, The Fountainhead, Indianapolis, 1943 (in het Nederlands verschenen als: De eeuwige bron) Als er een boek is dat in de wereld van architecten als een ‘klassieker’ kan worden beschouwd, dan is het wel The Fountainhead. Dit boek, in de vorm van een roman, verscheen meer dan 75 geleden, maar is nog altijd een bron van inspiratie (en discussie) onder architecten ... en met reden. Want in het boek staat de fundamentele vraag centraal inzake de integriteit en loyaliteit van architecten. Moet de ontwerper zich kritiekloos voegen naar de wensen van de opdrachtgever of is er zoiets als een eigen standpunt, een eigen opvatting, een eigen ideaal waar je perse aan vast moet houden? De (omstreden) filosofe Ayn Rand heeft dit vraagstuk uitgewerkt in een roman waarbij twee personen tegenover elkaar staan: de jonge, eigenzinnige architectuurstudent Howard Roark, de mens ‘zoals hij zou kunnen en moeten zijn’ en zijn vriend en rivaal Peater Keating die - door zich steeds te voegen naar de wensen van de opdrachtgever - een zeer succesvolle carrière doormaakt.

Roark moet aanvankelijk als arbeider in een steengroeve de kost verdienen en ontmoet daar zijn geliefde Dominique Francon. Om het - ook op het persoonlijke vlak - nog dramatischer te maken, trouwt zij eerst met zijn rivaal Keating en vervolgens met een boulevardbladuitgever, om aan het einde dan toch zijn echtgenote te worden. Roark krijgt de kans om zijn talent te tonen als hem de opdracht wordt verleend om een tempel te bouwen, maar dit wordt geen succes. Roark komt opnieuw in contact met Keating die hem vraagt om een project goedkope woningen te realiseren. Echter door de ambtenarij en het verzet van lobbygroepen wordt het ontwerp geweld aangedaan, wat voor Roark reden is om het gereedgekomen complex op te blazen. Het boek werd in 1949 verfilmd met Gary Cooper in de hoofdrol en duurde ongeveer twee uur. Hoe actueel dit boek (en het centrale thema) nog altijd is, blijkt uit het feit dat een paar jaar geleden door de Toneelgroep Amsterdam een vier uur durende voorstelling ervan werd gemaakt, geregisseerd door Ivo van Hove. Het trok uitverkochte zalen in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Zoals in ieder vakgebied worden beoefenaars geconfronteerd met allerlei dilemma’s: dingen wel of niet doen, wel of niet aan het eigen standpunt vasthouden, wel of geen concessies doen, idealen nastreven of gewoon geld verdienen, het beste eruit halen of je ergens met een jantje- van-leiden van afmaken. Nou dat zijn nu juist de thema’s die in The Fountainhead centraal staan. De worstelingen die daarmee samenhangen, worden door Ayn Rand in haar roman breed uitgemeten en gedramatiseerd. Wil je je verdiepen in dit soort dilemma’s - en dan vooral op het gebied van de architectuur - neem dan de tijd en moeite om ‘dit beste boek aller tijden’, zoals een recensent het noemde, te lezen.

Nico Nelissen

48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page