Verslag debat: Opschalen van duurzame bouwmaterialen

Er wordt al enkele decennia geëxperimenteerd met duurzame bouwmaterialen. Nu is het tijd voor schaalvergroting. Hoe zorgen we ervoor dat deze bouwmethoden hun weg vinden naar middel- en grootschalige bouwprojecten?
topos in debat duurzame bouwmaterialen

Datum & tijd: Maandag 23 september, 19.00 uur: zaal open / 19.30 uur: start programma
Locatie: Jan van Eyck academie, Academieplein 1, Maastricht.
Sprekers: Emmanuel Laughs, Michiel Ritzen (Moderator), Anne de Gier-Bernts, Frits Hof

Er wordt al enkele decennia geëxperimenteerd met duurzame bouwmaterialen. Alle opgedane kennis is omgezet naar werkbare bouwmethoden en nu staat de volgende fase voor de deur: schaalvergroting. Hoe zorgen we ervoor dat deze bouwmethoden hun weg vinden naar middel- en grootschalige bouwprojecten? Dit bespreken we aan de hand van het meest duurzame huis van Nederland. Gebouwd zonder beton en hoofdzakelijk gerealiseerd met lokale materialen is het de perfecte sluitsteen van de experimentele fase en de start voor een gesprek over schaalvergroting.

Het huis van Paul en Lieve Rutten in Gulpen is door publieksjury van de Nationale Duurzame Huizenroute tot meest duurzame huis gekozen, ontworpen én gebouwd door Emmanuel Laugs. Hij is tevens oprichter van Ekoplus, een bouwmarkt in ecologische bouwmaterialen. Emmanuel

vertelt over de totstandkoming van het huis, zijn visie op duurzaam bouwen en de kennis die hiervoor nodig is. Daarna gaan we in gesprek met een drietal duurzaamheidsexperts om over duurzaam bouwen en schaalvergroting te spreken:

Michiel Ritzen is architect, onderzoeker en tegenwoordig ook senior expert circulariteit in de gebouwde omgeving, bij VITO. VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) is een vooraanstaande onderzoeksorganisatie in België. Het richt zich op duurzame ontwikkeling

en innovatie en werkt in verschillende sectoren, zoals energie, milieutechnologie en materiaalbeheer.

Anne de Gier Bernts is adviseur Maatschappelijke Opgaven bij Facet, een adviesbureau gericht op het procesmatig integreren en begeleiden van duurzaamheid en circulariteit.

Frits Hoff is duurzaamheidsadviseur en klimaatburgemeester van Maastricht. Frits is ook een van de kartrekkers binnen Gideons Tribe, een landelijk netwerk van 5000 experts in biobased bouwen. Hij is tevens een van initatiors van de warmte-accu / seizoensopslag in Biesland.