Dag van de Architectuur 2023

De landelijke Dag van de Architectuur vindt plaats op zaterdag 17 juni 2023. De werkgroep van Maastricht heeft weer een volwaardige, onderhoudende line-up bij elkaar gebracht.

De landelijke Dag van de Architectuur vindt plaats op zaterdag 17 juni 2023. De werkgroep van Maastricht heeft weer een volwaardige, onderhoudende line-up bij elkaar gebracht. Tijdens de Dag van de Architectuur ben je van harte uitgenodigd zes bijzondere projecten te komen bekijken, met tekst en uitleg door de architecten zelf. De organisatie van deze dag is een belangeloze samenwerking van Gemeente Maastricht, Topos en Bureau Europa.

Om 10.00 uur bent u hartelijk welkom bij de officiële opening door wethouder Pas (Welstand) in de Sint-Theresiakerk (Theresiaplein 8). Vanaf 11.00 uur zijn tot 16.00 uur de gebouwen en omgevingen op eigen gelegenheid te bezichtigen, met rondleidingen door de architecten en ontwerpers. Reserveer 17 juni in de agenda om een blik te kunnen werpen in de Waalse Kerk, de Sint-Theresiakerk, het Polverpark, Bonnefantencollege Maastricht, Grande Maison du Lévrier & De L’Aigle Noir en de oude Festi-Village.

Bureau Europa maakt voor de gelegenheid een doorstart van de succesvolle stadswandeling En Plein Publiek die vanaf 17 juni verkrijgbaar zal zijn. Wandel de route langs de meest markante pleinen, straten en bruggen van Maastricht zoals het u zelf uitkomt óf met een gids. Informeer dan via info@bureau-europa.nl naar de mogelijkheden. Wees ook welkom bij de grote opening van onze zomerprogramma’s: de summer residency van architectenbureau Werkstatt, de Peutzanalyses van studenten van de Academy of Architecture Maastricht en het in keramiek vervatte integratieverhaal van een uit Soedan naar Nederland geïmmigreerde kunstenares.

Sint Theresiakerk (CB5)

De Sint-Theresiakerk is een gemeentelijk monument, gebouwd in de jaren 1930 en is gelegen in de buurt Biesland. Opgetrokken uit Kunrader steen is het gebouw een markante verschijning. Uniek aan deze kerk is de opbouw uit twee lagen met zowel kerkelijke als maatschappelijke functies. De Sint-Theresiakerk is getransformeerd tot nieuw onderkomen met kantoor en repetitieruimte voor philhamonie zuidnederland. Van geloofshuis tot relevant muziekhuis. Belangrijke thema’s in het ontwerp zijn het multifunctionele gebruik van de kerk, de omkeerbaarheid van de ingrepen en de optimalisering van de akoestiek. Buiten muziekhuis blijft het gebouw beschikbaar voor andere culturele en religieuze functies.

Bonnefantencollege Maastricht (Butzelaar CS Architecten en SatijnPlus Architecten)

Dit oude klooster staat beter bekend als het Bonnefantencollege en is bijna een eeuw lang in gebruik geweest als onderwijsgebouw. Vele generaties uit Maastricht en omgeving hebben bijzondere herinneringen aan dit gebouw. Met respect voor cultuur- en architectuurhistorie is dit klooster getransformeerd naar een zeer energiezuinig en comfortabel woongebouw, nu opnieuw voor studenten. Alle klimaatdoelstellingen zijn tot doel gesteld, zoals behoud in plaats van vervanging, circulariteit en omkeerbaarheid, energiezuinigheid en comfort, veiligheid en een sociale leefomgeving. De ’next step’ in de toekomst van gebouw en bewoner.

Grande Maison du Lévrier & De L’Aigle Noir (AMA Group)

Het voormalige LIOF-pand aan de Boschstraat 76 is ontstaan uit een samenvoeging van vier panden. Na de samenvoeging eind 18e en begin 19e eeuw werd er in 1802 een herberg, het “Hotel den Hasenwind” in gevestigd. In 1870 veranderde de naam in “Hôtel du Lévrier” om in 1897 omgedoopt te worden tot “Grand Hôtel du Lévrier et de l’Aigle Noir”. Van 1950 tot 1971 was hier de hotelschool van Maastricht met opleidingshotel gevestigd, voor het naar Kasteel Bethlehem in Limmel verhuisde. Na de grote renovatie en restauratie begin jaren ‘70 heeft het LIOF er tot eind 2018 kantoor gehouden. Nu krijgt het pand haar hospitality-functie als vijfsterrenhotel-plus hotel weer terug.

Olround bowling, escape rooms en restaurant (Festi-Village), toegankelijk tot 14:00 uur

(Marco Scheren Architect)

Op de plaats van de voormalige Festi-Village is sinds kort een bijzonder bowling met restaurant en escaperooms gerealiseerd, bereikbaar via de voormalige poort van de Festi-Village gelegen in het monumentale pand aan de Boschstraat 30. De Festi-Village is gebouwd als feestzaal voor de werknemers van Sphinx en bezit een bijzonder mozaïek van decorateur W. Visser welke de vorm van het voormalige dak volgt. Bij de bouw van de bowling is het mozaïek (en de dakvorm) behouden zodat bij binnenkomst de verwijzing naar het verleden een bijdrage aan het nieuwe concept levert. Het gebouw is zo ontworpen dat de drie functies aan de buitenzijde in materiaal afleesbaar zijn en ook het gebouw in schaal verkleint. De bowling is in baksteen, de escape rooms zijn in “gekreukeld” beton en het restaurant is in een houten belatting uitgevoerd. Het monument aan de Boschstraat 30 is gerestaureerd en herbestemd tot kantoor en vijf appartementen.

Polverpark (Bureau VERBEEK | Martens Willems Humblé | CB5 | Architecten aan de Maas)

In hartje Maastricht is een nieuw, parkachtig aangelegd woongebied ontstaan. Op het voormalige terrein van zorginstelling Klevarie ligt vandaag het Polverpark dat zijn naam ontleent aan de kruitramp in 1761 waarbij 36.000 pond buskruit ontplofte. De Maastrichtenaar kent het gebied ook wel als het “Abrahamslook”. De locatie sluit direct aan op het huidige stadspark en ligt op een historische plek aan de tweede Middeleeuwse stadsomwalling van Maastricht. Een resterend deel van die stadsomwalling en vele monumentale bomen zijn door een gedegen stedenbouwkundige regie, ongeschonden voor de toekomst bewaard gebleven. Behalve de transformatie van een gemeentelijk monument, de voormalige verpleegstersflat en een zorgcentrum zijn er twaalf stadsvilla’s en meerdere appartementengebouwen bovenop een meerlaagse parkeergarages gerealiseerd. Dankzij een inventief stedenbouwkundig plan van Martens Willems & Humblé architecten zijn de zichtlijnen naar de torens aan het Vrijthof behouden. De architectuur is ontworpen door Martens Willems & Humblé architecten, CB5 en Architecten aan de Maas (Han Westelaken). Het parkachtige karakter wordt versterkt door realisatie van een omgevingsontwerp van Bureau Verbeek.

Waalse Kerk (ArCharis Architecture)

De unieke geschiedenis van de Waalse Kerk, haar bijzondere monumentale bouwstijl, haar ligging in het hart van Maastricht, ingebed in het stadsweefsel, samen met de buitengewone visie van de huidige gebruikers, zijn de ingrediënten die de toekomstplannen kenmerken voor de vernieuwing van dit rijksmonument. Opvangen, ontvangen, omarmen en revitaliseren, als DNA en ziel van het gebouw. Deze essentie wordt nu herkend en geherinterpreteerd in de renovatieplannen om het gebouw klaar te maken voor de toekomst. Opgericht in 1732 door een kleine gemeenschap van Hugenoten (Franse, protestantse vluchtelingen) is de Waalse Kerk het eerste protestantse kerkgebouw in Maastricht. Door de eeuwen heen als kerk gebruikt, en meermaals verbouwd, is deze unieke ruimte steeds in gebruik geweest als de beschermende moederschoot die, in de ruimste zin van het woord, toevlucht biedt aan een waaier van gebruikers, lokaal zowel als internationaal: Maastrichtenaren, studenten, vluchtelingen en zij die interesse hebben in ontmoetingsavonden.

Stadswandeling ‘En Plein Publiek’ op eigen gelegenheid

De monumenten maken de straten! Met deze stadswandeling ontdek je de platgetreden paden, bruggen en pleinen die de geschiedenis van Maastricht vertellen en de stadsplattegrond bepalen. Van de bruggengeschiedenis tot de hofjes en pleintjes die ook de architectuur van vandaag inspireren. Van de nieuwbouwwijken rondom de binnenstad tot de historische straatjes en cul-de-sacs, van onbenutte pleinen tot erfgoed met potentie. Maar hoe restaureren we, bewaren we, verbouwen we en hoe staat de Maastrichtenaar daar tegenover? Curator Remco Beckers (Bureau Europa) en conservator Joes Minis (Centre Céramique) schreven deze uitgebreide wandeling.Vind hem hier!

Wilt u de wandeling met gids lopen? Informeer dan via info@bureau-europa.nl.

Openingen bij Bureau Europa vanaf 15.00 uur

Tijdens de Dag van de Architectuur brengt Bureau Europa de opening van drie presentaties. Allereerst de zomerresidentie van architectenbureau Werkstatt (Eindhoven), koplopers in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen. De Grote Toonzaal van de Timmerfabriek is omgebouwd tot een bouwplaats om met studenten en collega’s de toekomst van biobased bouwmaterialen te onderzoeken. Aanpalend worden studies naar het werk van meesterarchitect Frits Peutz gepresenteerd door de Academy of Architecture Maastricht. Studenten hebben bouwdetails nagetekend als methodiek van het ontwerpen met bijzondere resultaten. In de etalageruimte presenteert kunstenaar Taqwa Ali keramisch werk dat de traditie van haar geboorteland Soedan verbindt met haar immigratiegeschiedenis in Nederland. De feestelijke openingen van de drie exposities vinden om 15.00 uur plaats.